22 apr. 2010

Skillnad på skulder och skulder?

Satt och funderade lite. Jag har en svägerska (eller min mans svägerska rättare sagt) som är sån där som anser att hon är lite bättre än alla andra. Varje gång det är familjeträff så håller hon låda hela tiden och berättar om alla deras utlandssemestrar, alla saker de har köpt,hur bra och bäst deras barn är osv osv.

Hon är mycket noga med att alla ska veta hur mycket och hur bra hon har det. Resten av familjen tål inte henne,men håller god min.

Jag har länge stört mig på henne, av ren avundsjuka kan jag erkänna.

Men när jag funderade lite så tänkte jag att de har ju faktiskt också skulder! De har faktiskt lika mycket skulder som vi har,och mer därtill, enda skillnaden är att våra skulder är hos KFM. De betalar ju av på sina skulder (med lika mycket räntor osv som vi, har sett deras utdrag hehe)

De har krediter,lån,bolån,billån osv. Så de har också skulder!

Hon har länge varit en riktig energitjuv för mig,och jag har varit ledsen många gånger efter att vi träffats,just för att jag har varit avundsjuk,och just för att hon framställer sig som bättre än oss andra för att dom har 2 bilar,de har renoverat om sitt hus,de åker utomlands varje år osv.

Men nu försöker jag tänka om istället! Jag är faktiskt hellre en sympatisk ödmjuk människa än en egoistisk kapitalist!

20 apr. 2010

Att inte kunna betala barnomsorgs avgift

Detta är något som bekymrar mig. Att om man som förälder inte kan betala barnomsorgsavgiften så blir barnet avstängt från förskola/fritids.

Återigen, företaget (eller i detta fall kommunen) vill och behöver ju såklart ha in intäkten för att det kostar att ha ett barn på förskola/fritids. Absolut.

Men när en förälder inte KAN betala, vad händer då? Återigen tror jag inte att man bara struntar i att betala,utan betalar man inte är det för att man inte KAN, av olika orsaker.

Det som händer nu i de flesta fall är att barnet blir avstängt. Barnet får inte vara på förskola/fritids. Är det verkligen rätt att barnet ska straffas för att föräldern inte kan betala avgiften. Jag tycker inte det. Att avbryta ett barns skolgång på detta sätt gynnar absolut ingen. Jag har inte en massa statistik och siffror och kan inte peka på något, utan jag säger bara direkt vad jag tycker och tänker, och jag tycker det är fel.

Det har hänt mig.Efter att vi fått vår el avstängd och påsatt igen så var vi såklart måna om att få resten av skulden dit betald. Samtidigt dök det upp nya saftigare elräkningar varje månad. Vintern kom,elpriserna höjdes och plötsligt satt vi där med elräkningar på 3000-3500 :-/mån. Vi betalade detta med de sista kronorna vi hade, fick hjälp med mat av mamma min,men så blev det så att vi inte kunde betala förskoleavgiften.

Vi ringde direkt till kommunen och förklarade läget men fick såklart kalla handen. Ringde återigen soc som var märkbart irriterade och sa att de INTE kunde hjälpa oss.

Vi satt som i en rävsax. Vi har 3000 efter att hyran är betald, ska vi då betala elen eller förskoleavgiften? Vi vågade absolut inte låta bli att betala elen så det blev förskoleavgiften som blev liggandes.

Återigen så växte skulden och när 4:e månaden gått utan att vi kunnat betala så fick vi brev om avstängning. ÅTERIGEN, ingen som ringde från kommunen efter första kravet och hörde "Hur är det? Hur kan vi lösa detta på bästa sätt?" Vi ringer och ber om att få dela upp det på 5 ggr, men nej,skulden måste betalas NU annars ryker platsen.

Hade jag varit stark hade jag nog kämpat för min sak,men jag var så psykiskt sönderstressad att jag bara accepterade läget.

Jag fick snällt hämta de stora barnen kl 11 då de hade skola på fm och yngsta fick vara hemma. Yngsta brydde sig inte nämnvärt,hon ville helst vara med mig.Jag sa till henne att mamma skulle ha lite semester....Hade jag haft arbete hade jag ju fått säga upp mig.

Det gick ett par månader och plötsligt fick jag in lite pengar av FK som segat ut sig, och kunde betala skulden,och dottern fick börja igen på samma plats.

Jag skämdes nåt så otroligt inför personalen och hittade på någon rövarhistoria....

Nu när jag har ekonomin på rätt köl så ser jag såklart till att betala förskoleavgiften,som jag ALLTID gjort innan.

Men ska det verkligen vara så att barnet straffas för att föräldern inte kan betala?

Jag tror inte vi kommer se någon ändring där. Politikerna bryr sig bara om att sänka/höja skatter, se till så att de får billigare städ hemma och få mindre i fastighetsskatter.Jag blir så arg när jag tänker på detta att jag bara vill flytta till Afrika och bo i en hydda och mjölka getter hela dagarna för jag vill inte leva i ett så sjukt samhälle.

Har god lust att bara mejla herr Reinfeld och fråga: "Bästa fuhrer Reinfeld, hur kommer det sig att ni prioriterar att få städet hemma billigare men inte tar upp frågorna som gäller de skuldsatta i Sverige?".

Men jag kommer inte göra det,är rädd att svaret skulle bli mer förargande än det faktum att de skiter i alla som har det sämre.

18 apr. 2010

Att få elen avstängd

Det första man får höra när man blir skuldsatt är att ALLTID betala hyra och elen först. ALLTID. Att vara utan hem och el går bara inte,speciellt inte om man har barn.

Men vad gör man om man inte KAN betala sin el (nu pratar jag om bara elen,inte hyran,det tar vi en annan gång)?

Jag har suttit där. Det var 4 år sedan, 1 år efter att vi hade hamnat hos KFM. Vi hade varit arbetslösa ett kort tag efter att vårt företag hade kraschat,och de inkomster vi lyckades få in gick till hyran (hela 8500:-), dagisavgift (denna har också högsta prio,mer om detta sen) och mat.

Elräkningen kom, 2500:-och vi hade 1000:- på kontot och använde dessa för mat till barnen. Man kan inte heller välja bort mat,och då stod det mellan el och mat så det blev mat.

Vi tänkte att vi skulle betala den nästa månad då vi väntade lite mer pengar, men nästa månad kom och då kom ju nästa elräkning på 2000:-. På bara 3 månader blev alltså skulden 6000:- plus avgifter och räntor.

Elbolaget började bli otåliga.De ville ha sina pengar,såklart!

Vi kontaktade soc och bad om hjälp,men fick kalla handen direkt. Av vilka orsaker minns jag inte,men de skulle absolut inte hjälpa till.

Så en dag blev vi delgivna av en delgivningsman (som iof var en kvinna som var väldigt trevlig,och berättade att hon faktiskt varit i samma situation själv och önskade lycka till). Elen skulle stängas av.

Vi hade ingen att ens låna pengar av, min mamma som skulle kunnat låna ut dom var på långsemester och var ej nåbar.Mannens föräldrar var sjukpensionärer.

Vi ringde elbolaget och vädjade. Vi förklarade situationen och frågade om de kunde ta våra sista 400:- som betalning om de inte stängde av elen. Men nej, det gick inte alls,de ville ha allt.

Så vaknar vi morgonen efter,och elen är borta. Vi skickar barnen till skola/dagis och sätter oss ner och gråter. Hela dagen sitter vi och våndas och gråter.Försöker förvara maten på bästa sätt.

På kvällen åker maken till jobbet, och jag börjar tända ljus överallt och berättar för barnen att "det är strömavbrott".Jätteroligt tyckte dom!

Tappar upp ett bad till barnen och där sitter vi alla 4 i badkaret och läser under stearinljusets sken och jag minns att jag tänkte att "detta är min absoluta lågpunkt. Längre än så kan man inte sjunka".

På morgonen får barnen frukost och går till skolan/dagis.

Mannen kommer hem på morgonen med 6000:-.Jag trodde först att han hade rånat en kiosk, men hans underbara föräldrar hade fixat ihop dessa pengar till oss.

Jag ringer elbolaget och säger att jag har 6000:-, sätter ni på elen om vi betalar detta?

Ja ok, då men resten av skulden ska vara betald inom 30 dgr annars ryker elen igen. Vi sprang ner till banken,betalade och faxade kvittot, sedan åkte vi och hämtade barnen och när vi kom hem var elen på. Jag har aldrig vart så lättad i hela mitt liv.

Sedan dess har jag ALDRIG missat en elräkning. Elräkningen får alltid högre prio än mat till och med. Mat kan man alltid fixa på något sätt,men betalar man inte elen ryker den.

2 veckor efter detta ringer någon från soc "Vi har fått meddelande av elbolaget att elen stängts av,hur går det med det?". Helt j-a sjukt.

Jag förstår att elbolaget vill ha sina pengar,såklart. Men är det någon som inte betalar sina elräkningar tycker jag bolaget bör kontakta dessa redan efter första kravet,och höra "hur kan vi lösa detta på bästa sätt?" Det är lätt att man som skuldsatt sticker ner huvudet i sanden och hoppas på det bästa.

Ska man få stänga av elen på detta sätt? jag tycker inte det. Man struntar inte i att betala elen för att man inte orkar,utan för att man inte KAN.

Det borde finnas mer lagar och regler kring detta för elbolagen. Allt måste kopplas in,soc allt möjligt INNAN elen stängs av. Jag tycker inte det räcker att de bara meddelar lite kort till soc när de ska stänga av elen,för det funkar inte.

Så kom alltid ihåg att betala elen, jag betalar min prick den 25:e!

Nu återstår bara väntan

Nu är skuldsaneringsansökningar skickade, för mig och min man. Nu återstår bara VÄNTAN. Det är upp till 6 månaders (!!!!!!) väntan. Nu kommer ju sommar och semestrar så jag har inga förhoppningar att det kan gå snabbare. För mig får det gärna ta 6 månader,bara det blir godkänt! Blir det inte godkänt,då vet jag faktiskt inte vad jag ska göra. Man får ta en sak i taget.

Under tiden kommer jag på denna blogg berätta hur det har varit dessa 5 år jag har haft skulder, saker jag har varit med om.

Innan jag hamnade hos KFM fungerade ekonomin perfekt. Jag var alltid väldigt noga med att betala mina räkningar,alltid se till att pengarna räckte till. Vi startade vårt företag som gick hur bra som helst. Men så sket det sig. centrumet där vi hade vår verksamhet i dog.

Och jag kan inte ens förklara hur det kändes när man inte längre KUNDE betala sina räkningar. Det var hemskt! Mer om detta senare!